Създадоха хартия за многократно ползване ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Понеделник, 08 Август 2011 13:44, CSR News

 

Тайвански учени от Тайпе създадоха хартия, при която написаното може да бъде изтрито, за да може тя да бъде използвана многократно, съобщи Ройтерс.

Макар да не прилича на обикновената, „хартията” носи името "i2R е-Paper". Тя се използва с термален принтер, подобен на тези във факсовете. Когато отпечатаното на нея вече не е необходимо, то се изтрива, като се натиска един бутон и хартията е готова да бъде използвана отново. Печатането може да се повтори до 260 пъти.


Създателите на хартията от Института за индустриални технологии казаха, че тя е идеална за постери и табели, каквито по света се произвеждат с милиони. За традиционните дисплеи, използвани с подобна цел, е необходимо електричество. Създадената от тайванските учени технология приближават продукта до използването на обикновената хартия. 

"i2R е-Paper" е много лека и мека. От една страна тя е електронна хартия, но се отличава по покритието – найлонов филм,с холестерични течни кристали, които прдтсвляват вид течни кристали, които структурно приличат на молекулите на холестерола. Съединението не се нуждае от осветяване отзад при принтиране и може да дава различни цветове.

Когато хартията бъде свързана с електричество, напечатаното се изтрива. Съществува и модифициран принтер, който изтрива напечатаното. Лист от новата хартия във формат А4 струва около 60 тайвански долара или това са около 2 щатски долара.

 

Източник: btv.bg

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..