ООН: Световните инвестиции в екоенергия с ръст от 1/3 за 2010 г. ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Свят
Сряда, 20 Юли 2011 13:32, CSR News

 

Инвестициите в зелена енергия по света са нараснали с 1/3 за 2010 г. и са достигнали 211 млрд. долара, съобщи онлайн изданието BusinessGreen. Ръстът се дължи най-вече на увеличението на проекти за екоенергия от вятъра в Китай и схемите за насърчаване на покривните панели за производство на слънчева енергия, става ясно от доклад на ООН, проследяващ световните тенденции във ВЕИ инвестициите.


Общо вложенията в проекти са се увеличили с 51 млрд. долара през 2010 г., което 32% повече в сравнение с 2009 г. и с 540% спрямо 2004 г. Най-голямо е повишението при вятърната енергия - 30%, до 94 млрд. долара.

Разходите за енергия от слънцето са достигнали 86 млрд. долара, което е увеличение с 52% спрямо предходната година, а в проекти на биомаса и отпадъци за енергийни култури са вложени 11 млрд. долара. Единствено секторът на биогоривата е отбелязал спад, след като са похарчени 5.5 млрд. долара, което е доста по-малко в сравнение с инвестираните 20.4 млрд. долара през 2006 г.

В доклада се казва още, че 2010 г. отбелязва повратна точка в сектора. Причината е, че инвестициите в чиста енергия в развиващите се страни за пръв път изпреварват тези в индустриализираните. Развиващите се страни са инвестирали 72 млрд. долара във ВЕИ сектора в сравнение със 70 млрд. за развитите.

Голяма част от това увеличение се дължи на китайските инвестиции в чиста енергия, смятат анализаторите. Пекин е увеличил разходите си за енергия от възобновяеми източници с 28% до 48 млрд. долара, което е значително повече в сравнение с останалата част от света.

От друга страна, инвестициите в Европа са паднали с 22% до 35 млрд. долара. Най-голям е успехът в Европа при малките покривни инсталации за слънчева енергия заради правителствените стимули и преференциалното изкупуване на енергия. Само в Германия инвестициите в подобни проекти са достигнали 34 млрд. долара.ЕС може да преосмисли политиката си за биогоривата

Европейската индустрия за производство на биодизел, която се оценява на 13 млрд. долара, може да пострада, след като ЕС обяви, че подготвя планове за справяне с нежеланите странични ефекти от производство на биогорива. Причината за това са резултатите от четири доклада, цитирани от Ройтерс, които показват, че заместителите на изкопаемите горива всъщност имат минимална полза за борбата срещу климатичните промени. През последните две години в съюза назрява дебатът за косвените щети за околната среда заради увеличението на целта за използване на биогорива до 10% за всички транспортни горива до 2020 г. "Заради промяната на предназначението на земята почти половината от очакваните печалби от преминаване от изкопаеми горива към възобновяеми биогорива изчезват", се казва казва в един от "изтеклите" доклади. "Това ще доведе до значителни последици за съществуващите индустрии за производство на биодизел в ЕС. Жизнеспособността на съществуващите инвестиции може да бъде засегната в дългосрочен план."


Източник: dnevnik.bg

 

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..