https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Резиденция Баба и “Дряновските Баби” подканват София на рядка среща с автентичния фолклор и новите решения за българското село ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Четвъртък, 25 Февруари 2016 09:56, CSR News


Резиденция Баба - инициативата на Фабрика за идеи, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите събира единомисленици  в Чешкия културен център в София, тази събота 27ми февруари от 16.00

След като десетки младежи живяха, учиха и помагаха на повече от 30 възрастни домакинства в четири родопски села през лятото на 2015-та с Резиденция Баба, сега един от проектите им за връщане на живеца в селата идва с песните си в София. Младите “резиденти”, които събираха отиващ си фолкор, помагаха с различни инициативи на селата и работеха върху иновативни социално-предприемачески идеи, базирани и запазващи традициите, сега канят уникалната певческа група на село Дряново (Община Лъки) - ”Дряновските баби” - в София. Събитието има за цел да вдъхнови софиянци да научат повече за това как могат да са полезни на отдалечените села в България, какво могат да научат там, как да се включат в Резиденция Баба 2016,  но и как могат да подкрепят жените, пазителки на автентичен фолклор в региона, в усилията им.

 

Над 10 инициативи произлязоха от Резиденция баба 2015, а някои от тях, които са в процес на реализация можете да видите в Банката за идеи на сайта на Резиденцията.

 

Всички 100% от домакините в селата оценяват Резиденция Баба като положителна част от ежедневието си според социологическо изследване на Медия ЛИНКС, направено в селата след резиденциите. А ето и какво казват домакините:  „Като си тръгваха (младежите), всички плакахме. И ние и те са допринесли за това да сме си взаимно полезни по човешки“ (Жена, с. Манастир); “Нашите деца отдавна са се отчуждили и заживели по градовете – водят си там техния живот с техните си грижи. Те, младите, тези липси запълниха. Чувствах се човек с полза – да разказвам за нашите обичаи, параклиси, живот.“ (Жена, с. Югово). Според същото проучване над 75 % от резидентите смятат, че са усвоили нови умения и са доразвили други, които да им помогнат в живота в бъдеще.

 

На 27.02 (събота) от 16.00 ч. в Чешкия културен център в София (бул. “Георги С. Раковски” № 100) Фабрика за идеи, резидентите от Резиденция баба 2015 и певческата група на Дряновските Баби кани онези, които не са срещали фолклорния свят на Родопите или пък го обичат и вярват, че можем да изградим истински солидарна мрежа, подпомагаща живота в българските села, на един родопски следобед, където ще срещнете приказки за змейове, аудио-инсталации с разкази, опита и необикновените истории на градските младежи, които споделяха живота си миналото лято с хората в родопските села.

 

Желаещите да станат част от семейството на Резиденция Баба ще могат да станат свидетели на рядко срещана случка - където самите резиденти и част от възрастните им домакини ще се видят след месеци, за да споделят с гостите преживяното.  Жените от с. Дряново - едно от 4-те села, където се случиха резиденциите през лятото на 2015 г., са ядрото на местната певческа група, която поддържа уникален репертоар от  автентични родопски песни. Групата идва и със своя млад гайдар -  Данчо, чиято мисия е да подпомага запазването на традициите в района и песенния фолклор. Гостите обаче не само ще слушат, а ще имат възможност и да научат и запеят редки родопски песни.

Присъстващите ще научат и как да се включат в Резиденция баба 2016:

 

Как могат да инициират и/или подкрепят идея , която връща живота в българските села. Какво е Баба-мрежа и какво означава да бъдете неин “бригадир”?

 

На събитието Фабрика за идеи ще представи новата доброволческа мрежа на Резиденция баба, която дава възможност много повече села и възрастни хора да получат подкрепа в цялата страна, ако всички се включим в това. На място гостите ще могат да разберат как да предлагат инициативи в различни села, които впоследсвтие ще бъдат видими в онлайн картата на Баба-мрежата на сайта на Резиденция Баба.

 

Една от инициативите на младежите, които прекараха своето лято в Родопите, е да подпомогнат издаването на диск с незаписаните досега и неиздавани родопски съкровища на дряновската певческа група. Освен, че дискът ще популярзиира региона и ще запази уникален автентичен фолклор, приходите от него ще подпомогнат групата и ще позволят на жените да пътуват и споделят съкровището на фолклора си по събори и фестивали, което те сега не могат да си позволят.

 

Всеки, който припознава запазването на българския фолклор и като своя мисия, ще има възможност да подкрепи кампанията за набиране на средства за записване на диск с автентичните песни на Дряновските баби. Кампанията е инициирана от Елена Стойчева - един от участниците в Резиденция Баба 2015 и ще продължи до началото на април 2016 г.  Можете да подкрепите кампанията на международната онлайн платформа  WeMakeIt.com или с банков превод на сметка:

 

IBAN: BG63PRCB92301037654820

SWIFT: PRCBBGSF

ПроКредит Банк, България

 

с основание на превода Дряновски баби и Вашия телефонен номер.

 

Резиденция Баба 2016 също търси начини да продължи финансово и през 2016 г., така че бихте могли да дарите средства за идеята на същата сметка с основание на превода Резиденция Баба.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..