Спортът е социална превантивна мярка срещу лошото влияние на улицата ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Интервюта
Понеделник, 28 Април 2014 17:12, CSR BG


Представяме ви интервю с Мартин Йорданов - Председател на ДФК и ДСА ’’Том и Джери’’

CSR Bulgaria e медиен партньор на Детският спортен празник, футболен турнир и концерт, който ще се проведе на 17 и 18 май и 24 и 25 май


Какви са основните цели на Спортна академия „Том и Джери“?

 

Детски Футболен Клуб ’’Том и Джери’’ работи по програма на UEFA и FIFA за развитие на подрастващите деца, която включва упражнения за развитие на футболни умения, както и професионално обучение от треньори. Чрез тази програма ние даваме своята подкрепа на борбата срещу намалената двигателна дейност, деформации във физическата дееспособност, нервно-психическите разстройства, хипертониите, затлъстяването, агресията и гръбначните изкривявания. За най-голямо съжаление тези проблеми засягат децата от най-ранна детска възраст, затова задачата на ДФК „Том и Джери” е да ги преодолее и спре тяхното развитие по най-приятния и забавен начин за децата.

 

 

Нашето мото е „Здравото дете e активно и щастливо дете“. Осигуряване на здравословен режим на обучение и възпитание, удовлетворяване на биологичната потребност на децата от движение е една от основните задачи на учебно-възпитателната работа по физическа култура на децата при ДФК И ДСА „Том и Джери“.

 

Защо е важно да се грижи обществото за това да предоставя на децата условия за спорт?


Бъдещето на България са децата. Обществото трябва да се грижи за "децата си", да спортуват, защото спортът е огромна социална и превантивна мярка срещу лошото влияние на улицата.

 

ДФК и ДСА ’’Том и Джери’’ изградиха безвъзмездно две игрища с изкуствена трева по футбол в две софийски детски градини през 2013 година. Защо? Имате ли планове за изграждане и на други подобни футболни игрища за най-малките през 2014 година?


Да, наистина вече са готови са две такива игрища в ЦДГ “Преспа” №113 и ЦДГ №151, в която бе изградена и трибуна за всички желаещи да гледат най-малките футболисти. Предстои и изграждането и на други спортни и футболни площадки през 2014 година. Директорите и Столична Община изразиха специално благодарност и признателност за проект в такъв мащаб.

 

Мотото на вашия клуб е „Здравото дете е активно и щастливо дете“. Обичат ли децата спорта?


Участието в някакъв спорт дава възможност за лидерство и социализация, както и за развитие на умението да печелиш и губиш. Освен това, когато играят игри, децата се научават на спазване на правила. Те виждат, че групите се нуждаят от правила, за да има някакъв ред и че човек трябва да ги спазва за доброто на групата, както и че правилата създават правата на участващите. Не по-малко важно е, че се учат на конкуренция, но в рамките на една ограничена и защитена система, където е сведена до минимум вероятността за загуба.

 

Децата спортуват все по-малко и това е очевидно. От намалената двигателна дейност и затлъстяване още от ранна детска възраст, и от рекордните продажби на компютърни игри, а не на последно място и от липсата на така характерния доскоро за междублоковите пространства шум на топки. Тази мисъл е една от любимите ми: "Човек е напълно човек, само когато играе", Фридрих Шилер.

 

Коя ще е най-голямата радост за децата на предстоящия спортен празник?


Детският спортен празник, футболен турнир и концерт ще бъдат разделени в четири дни - 17 и 18 май - между училищата и 24 и 25 май - между детските градини. Всеки ден ще има официално откриване с много VIP гости от спортния елит и гост изпълнители.

 

В края на всеки ден ще има официално награждаване и закриване с много купи, медали, индивидуални награди и други изненади специално подготвени за децата. Мисля, че признанието, което децата ще получат, ще бъде най-голямата радост за тях.

 

Какво ви вдъхновява в ежедневната ви работа с децата?


Най-много ме вдъхновява обичта към децата.

 

За какво мечтаете и каква искате да бъде България утре?


Вместо да се дават 100 милиона за подслушване, да ги дадат за детски спорт, да се построят спортни площадки, басейни, спортни зали, както да се построят и реновират салони в учебните заведения в България, които са в плачевно състояние.


Интервюто подготви Десислава Тодорова, Главен редактор на CSR Bulgaria

Powered by Web Agency
 

CSR Видео