https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
9 юни: Петото издание на Националния ден на природните паркове ПДФ Печат Е-мейл
CSR за теб - Събития за теб
Петък, 01 Юни 2012 13:50, WWF

 

 

Кога:

9 юни 2012

Къде:

Природните паркове из цялата страна


Петото издание на Националния ден на природните паркове ще се проведе на 9 юни (събота)

София – Международната природозащитна организация WWF организира за пети пореден път националната кампания за почистване, реконструкция и подновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България.  Тази година събитието ще се проведе на 9 юни 2012 г. (събота) и отново ще събере хиляди хора, загрижени за бъдещето на околната среда и защитената природа на България.

Инициативата стартира за пръв път през 2007 г. и вече за четвърти път се осъществява с подкрепата на GLOBUL и служителите на компанията като част от стратегията за екологична устойчивост GLOBUL Green. За кампанията активно работят и администрациите на природните паркове.

През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура. Също така досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, който обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли. Акцентът в допълнителните дейности тази година ще бъде изграждането на нови кътове за отдих във всеки от 11-те природни парка.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България. Ежегодно през тях преминават над 10 млн. души. За съжаление, от културата на туристите има още много какво да се желае, защото всяка година отпадъците и щетите, нанесени от тях върху местата за отдих и туристическата маркировка белязват природата по недопустим начин.

Повече подробности за Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg

Сборните пунктове и началните часове за 9 юни 2012 г., събота, са:

Природен парк Беласица

На стадиона в гр. Петрич от 9 ч. Ще се почиства в посока хижа "Беласица".

Природен парк Българка

На пл. "Възраждане" пред сградата на Областна администрация Габрово - 9:30ч. Ще се ремонтира и почиства по екопътеката Узана.


Природен парк Витоша

1. Местността Дендрариума от 10 ч. Дотам се стига с маршрутка 10 от Руски паметник или за около един час по пътека от кв. Княжево от последната спирка на трамвай 5.

2. Центъра на с. Мърчаево от 10 ч. Дотам се стига с автобус 59 от последната спирка на трамвай 5 в кв. Княжево.

3. Паркинга на Драгалевски манастир от 10 ч. Дотам се стига директно с по-скъпия автобус 66 от кв. "Хладилника". Или от центъра на Драгалевци за около половин час пеша, а дотам - с автобуси 93 и 98 от кв. "Хладилника" или с автобус 64 от кв. "Хладилника" или от Военно-медицинска академия.


Природен парк Врачански Балкан

Природозащитен център "Натура" - Червения площад на Враца от 9.30 ч. 9.30 пред Природозащитен център "Натура". Ще се почиства по пътя за пещера Леденика и за м.Пършевица.


Природен парк Златни пясъци

На площадчето пред чешмата на Аладжа манастир от 10 ч.

Природен парк Персина

Посетителски център на парка в гр. Белене от 9.30 ч. Вземете велосипеда си! Ще се работи в м. Хисарлъка.

Природен парк Рилски манастир

Осигурен транспорт от автогарата в гр. Рила от 8.30 ч.

Природен парк Русенски Лом

Ще се чисти около крепостта Червен и Ивановските скални църкви от 10 ч. Осигурен транспорт от Градска галерия, Русе и Русенски университет от 9 ч.


Природен парк Сините камъни

1. Информационно-посетителски център на парка в Сливен, в началото на Хайдушката пътека, от 9.30 ч.

2. Текстилен техникум, Сливен, от 9.30 ч.

Природен парк Странджа

Изворите на р. Младежка - село Младежко от 10 ч. Очаквайте информация и за други пунктове.


Природен парк Шуменско плато

Информационен център на природния парк над Шумен от 10 ч.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..