https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Столичната Община и Екопак стартираха пилотен проект за разделно събиране на отпадъците ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Петък, 15 Април 2011 18:56, ЕкопакСъбирай разделно! Живей на чисто!


На 15 април стартира изпълнението на пилотен проект „Район Оборище – модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки”. Проектът е съвместна инициатива на общинската администрация - Столичната община, Столичен инспекторат и Район Оборище и Екопак България.


На специално организирано събитие на открито в парка, г-жа Фандъкова, кмет на Столична община, г-жа Нона Караджова, министър на околната среда и водите, арх. Любенов, зам. кмет на район Оборище и г-н Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак, дадоха старт на проекта, като пожелаха на всички все повече хора да се включат в каузата за разделно събиране на отпадъци, за да можем да опазим природните ресурси и за нашите деца. Освен този проект, бяха представени и двете информационно-образователни инициативи на Екопак с национален обхват: 3D Екобус и шатрата „Архитекти на бъдещето“. 

Като най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, Екопак работи активно за повишаване на ефективността на системите за разделно събиране. Това е процес, който включва местните администрации и най-вече гражданите. Затова и сериозна част от усилията на организацията са насочени към провеждането на образователни и информационни кампании за населението с фокус децата и младите хора. За да се покаже на хората, че разделното събиране наистина работи и да ги убеди, че техните усилия водят до спестяване на ресурси и опазване на околната среда, Екопак инициира изпълнението на пилотен проект „Район Оборище – модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки”. 

Периодът за изпълнение на проекта е 15 април – 15 октомври 2011 г. В края на м.октомври ще бъдат оценени и обявени резултатите. Целите на проекта са няколко: да се осигури по-чиста и приятна околна среда за жителите на район Оборище, да ги мотивираме да участват активно в системата за разделно събиране и да ползват цветните контейнери по предназначение. Така заедно ще създадем модел за разделно събиране, отговарящ на съвременните европейски стандарти и открояващ се сред другите райони в София.

Като част от проекта, Екопак постави в района допълнително още 21 тройки цветни контейнери, с които общият брой на контейнерите нарасна до 273. Организацията оборудва обслужващите камиони с GPS система и маркира всички цветни контейнери. Това ще осигури ефективен автоматизиран контрол и ще помогне да се следи за правилното обслужване на контейнерите по видове и график. Камионите ще бъдат обозначени с табели, указващи цвета контейнер, обслужван съответния ден. 

В рамките на проекта са предвидени разнообразни инициативи. Една от тях е „Събиране на пластмасови отпадъци от опаковки от домакинства в специални жълти чували”. За целта всяка първа събота от месеца ще се раздават безплатни чували на 3 места в района - в парк Оборище, Докторската градина и градинката на ул. „Бели Искър”. Заедно с чувалите ще се раздава и специален номер, който трябва да бъде залепен на чувала. Пълните с пластмасови и метални опаковки чували, гражданите трябва да оставят до цветните контейнери всяка втора и четвърта неделя от месеца. Всеки месец от предадените чували ще се изтегля един и ще се дава награда - заплащане на такса битови отпадъци за годината, ако отпадъците са събрани правилно. Първото раздаване на чували бе в Парк Оборище на 15 април. 

Това е само една от информационно-образователни инициативи за тази година на Екопак. Другите проекти включват:

  • провеждане на Еко-час на класа в училищата във всички 96 общини, в които Екопак оперира;
  • Зеления Еко-автобус, които са подкрепени от Министерството на образованието, науката и младежта;
  • шатрата на Екопак „Архитекти на бъдещето“, която като проект стартира успешно миналата година и продължава и тази.

 

Нека заедно да направим нашата столица и цяла България по-чиста!


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..