https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
"Ще има ли живи реки или сухи „дерета” след малките мВЕЦ в България?" питат от Прозрачни планини ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Понеделник, 02 Февруари 2015 22:31, CSR News

 

Акция на екипа и доброволците на "Прозрачни планини" по случай Световния ден на влажните зони се състоя на 2 февруари, 2015 г. в 17:00 ч. на Перловската река на кръстовището на ул. Граф Игнатиев и бул Христо и Евлоги Георгиеви. Целта на събитието бе да се привлече вниманието на обществеността към проблемите на реките в България и да се обясни по какъв начин малките водно електрически централи (мВЕЦ) ги увреждат.

 

На срещата екипа на "Прозрачни планини" показа аквариум запълнен на 10% с вода и опитваща се да плува в него риба-играчка, за да се илюстрират пред гражданите на България нагледно проблемите, които причиняват на речните екосистеми фунционирането на мВЕЦ. Изискването в Екологичните оценки на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) в България беше до 2014 година да се осигури 75% екологичен минимум в зоните от НАТУРА 2000, което означава, че един мВЕЦ има право да хваща до 25% от количестовото вода в реката на годишна база. Допълнително изискване беше този минимум да се контролира от автоматични устройства за измерване и данните да са публични и водата за екологичния минимум да минава през специални съоръжения осигуряващи свободната миграция на животните по реката – риби, раци и др. Вече сме 2015 година и в Деня на влажните зони констатираме, че тези изисквания не са изпълнени и животът в реките не се е върнал – символично казано аквариумът е пълен само на 10%.

 

„Прозрачни планини” напомнят, че през 2010 г. в Екологичните оценки на ПУРБ са заложени адекватни мерки, които да намалят негативния ефект от мВЕЦ върху реките. В следващите няколко години обаче, самите планове и техните мерки не са добре координирани и това, както и липсата на опит е попречило на ефективното им прилагане. Тъй като през 2015 г. предстои актуализация на ПУРБ, тези проблеми могат да бъдат решени, така че в България да останат живи реки.

 

Екипът на проекта се надява на успешно сътрудничество с МОСВ и отделните Басейнови дирекции и в тази връзка предлага своите идеи за решение на сегашните проблеми с мВЕЦ-овете на електронната платформа за обсъждане на ПУРБ - http://www.prozrachniplanini.org/. Като допълнение на 12 и 13 февруари 2015 г. „Прозрачни планини” в партньорство с Световния фонд за дивата природа (WWF) организират представяне на плановете на всяка Басейнова дирекция в България, както и отворено обсъждане на проблемите с ПУРБ.

 

Световният ден на влажните зони отбелязва подписването на първото глобално природозащитно споразумение - Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони (www.ramsar.org) през 1971 г. Всяка година хиляди хора в 168 страни в цял свят отбелязват 2-ри февруари като празник на водата и влажните зони. На този ден си припомняме, необходимостта да сме отговорни към водата, към себе си и към крехкия екологичен баланс на цялата планета.

 

По официални данни на Рамсарската Конвенция, за последните 100 години човечеството е унищожило 64% от влажните зони на планетата (реки, езера, блата, крайбрежни заливни територии), а това на свой ред е довело до огромни екологични, климатични и икономически проблеми. Добрата новина е, че днес все повече хора имат смелостта да погледнат проблемите в очите и да предприемат крачки към промяна.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..