https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
„ЕКОПАК България АД“ и Община Бургас с нови информационно-образователни инициативи ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Околна среда и Екология
Четвъртък, 18 Септември 2014 12:41, Екопак


На пресконференция в гр. Бургас днес г-н  Павлин Михов, директор на Дирекция „Околна среда“ и  представители  на ЕКОПАК България – г-н Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор, и г- жа Мариана Петкова, мениджър връзки с обществеността и стратегически проекти, представиха поредните си съвместни инициативи. Във фокуса на вниманието бе новият етап от единствения по рода си в България проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки за течности, провеждан от ЕКОПАК България съвместно с общините Бургас, Пловдив и София и подкрепен от най-големия в света производител на този тип опаковки – Тетра Пак. Целта му е да се намали обемът на сметищата, като на тях се депонират по-малко отпадъци и да се повиши количеството разделно събирани и рециклирани картонени опаковки за течности, с всички положителни резултати от този процес – по-ефективна икономика, по-чисти, по-зелени и по-красиви градове. 


Материалите, от които са направени кутиите – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране. Популяризирането на този факт е в основата на новите информационно-образователни инициативи в рамките на проекта. Те са насочени преди всичко към основните потребители на продукти, опаковани с такива опаковки – децата и техните семейства.

„Голямото събиране“ обхваща всички училища в гр. Бургас. В продължение на близо две седмици учениците ще събират празни опаковки от сок и мляко. Училището, събрало най-много, ще спечели голямата награда – спортна площадка, предоставена от Община Бургас. ЕКОПАК България ще предостави втората награда – мултимедиен проектор.

Със събраните от всички училища кутии на 4 октомври до входа на Морската градина при Пантеона ще бъде построен макет на един от архитектурните шедьоври, символ на Европа – Айфеловата кула. Построяването на модела ще бъде съпътствано от детски празник със забавни образователни работилници и спортни състезания, свързани с оползотворяването на отпадъци от опаковки и опазването на околната среда. 

Тогава ще бъде и официалното връчване на наградите на училищата-победители. 

„Промени това място“ поощрява събирането на опаковки от течности сред домакинствата в конкретен квартал на града – при събирането на определеното количество на обособено място, отново до входа на Морската градина, ЕКОПАК ще предостави цветни кошчета за разделно събиране.

„Изхвърли опаковката в синия контейнер“ е инициатива, насочена към клиентите на търговска верига Карфур. На практика магазините за хранителни стоки са мястото, от което опаковките за течности навлизат в ежедневието ни. Специални информационни материали, поставени на съответните щандове в тези магазини, ще приканват клиентите да изхвърлят тези опаковки след употребата им в сините контейнери на ЕКОПАК., тъй като са „пълни с ценни природни ресурси“.

Инициативите на ЕКОПАК България в гр. Бургас са част от цялостната, вече десетгодишна, дейност на компанията за оползотворяване на отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата.

 

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Едно от най-мащабните събития за социални иновации ще се проведе в София на 26-27 ноември

На 26 и 27 ноември в Гранд Хотел София ще се проведе Международната конференция за социални иновации „Партньорство за промяна“. Тя ще предложи рядка възможност за среща на представители на...

Общество | CSR Events

Прочети..

Про-боно услугите в подкрепа на деца в риск - ефективна форма на корпоративна социална отговорност

"Корпоративната социална отговорност (КСО) става все по-припозната практика сред бизнеса в България. Тя засяга всеки един от нас, тъй като отразява основните ценности на обществото, в което живеем. КСО се...

Маркетинг обвързан с кауза | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..

Информационна среща: Образованието в уязвими общности – възможно

Информационна среща за партньорството си по проект „Ранно детско развитие в уязвими общности“ проведоха вчера в столицата „Фондация за социална промяна и включване“ и „Благотворителна фондация към Международен Женски Клуб-София“....

Общество | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..