https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
"Направи зелена твоята библиотека" ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Образование и Наука
Понеделник, 23 Март 2015 17:14, CSR News


През последните години Българската библиотечно-информационна асоциация стана инициатор на ред инициативи, представящи добри примери за новата роля на библиотеките като стратегически партньори на местната власт при оформянето и постигането на целите на устойчивото развитие. Добрите връзки на библиотеките с общността, техният капацитет да организират програми и разпространяват информация до широка и разностранна публика, както и универсалната достъпност, която те предлагат, ги правят естествени партньори при изграждането на здрави и процъфтяващи общности.


Инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“ цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:

  • Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
  • Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
  • Създават партньорства за устойчиво развитие.
  • Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.


На национално равнище инициативата ще създаде среда, в която участващите библиотечни специалисти ще обменят идеи помежду си и ще насърчават и други да се присъединят към тях:

  • Ще провежда информационни кампании за да могат идеите на инициативата и нейните цели да бъдат подкрепени от широката общественост.
  • Ще осигурява информация за добри практики и ще дава предложения за програми и услуги, подходящи за приложение в библиотеките.
  • Ще насърчава креативността за осъществяване на зелени проекти и ще награждава най-добрите.
  • Ще осигурява подкрепа на библиотечните зелени инициативи от централната и местна власт, неправителствени организации и бизнеса.
  • Ще включва зелените теми в инициативи на Българската библиотечно-информационна асоциация като Национална библиотечна седмица, Маратон на четенето, Лятно четене и други.
  • Ще публикува информация за международни инициативи и практики.


На местно ниво отделните библиотеки ще организират разнообразни събития като семинари по опазване на околната среда, училищни програми и обществени форуми за запознаване на населението с практическа информация за нови зелени идеи, които те могат да приложат в ежедневието си.

Българската библиотечно-информационна асоциация кани всички колеги да се присъединят към инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“. Нека дадем своя принос за устойчивото развитие на българските общини!

Първите 50 ще получат копие от плаката в рамка, готов да бъде поставен на видно място в библиотеката. Очаквайте и други изненади! За да се присъедините към инициативата, изпратете съобщение на г-жа Красимира Няголова на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. като посочите и точен пощенски адрес.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Academy партньори

Най-четени статии

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..