Събития

Събитие 

Заглавие:
Награждаване на най-добрите бизнес идеи на неправителствени организации
Кога:
20.02.2014
Организатор:
Фондация Български център за нестопанско право
Категория:
Събития за теб

Описание


На 20 февруари 2014 г. от 17:00 часа в зала Триадица на Гранд хотел София ще се състои официалното награждаване на трите най-добри проекта, представили се в конкурса за най-добър бизнес план на неправителствена организация, част от програмата за социално предприемачество 2013-2014.

Програмата се организира за трета поредна година от Фондация Български център за нестопанско право (БЦНП), Фондация Програмен и аналитичен център за европейско право (ПАЦЕП) и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България“ в рамките на проекта „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО“. Целта на конкурса е да насърчи неправителствените организации да развиват свързана с мисията им стопанска дейност и така да подкрепят постигането на целите си в полза на обществото. В световен мащаб извършването на стопанска дейност е един от основните източници на финансиране за дейностите на гражданските организации.

„Това е истинското предизвикателство, пред което БЦНП се изправи – да накара хората от сектора да мислят по различен начин за дейността си – например, че услугата струва пари, че тези пари са, за да направиш по-добра и по-качествена грижа.“ – споделя представител на една от организациите, номинирани за участие в конкурса.

Програмата за социално предприемачество започва всяка година през лятото и има няколко етапа.
-    На първия етап организациите участват в две обучения, където получават знания и насоки как да извършват стопанска дейност в подкрепа на мисията си и кое е важно за успеха на бизнес идеята.
-    Втората част от програмата е разработване на бизнес планове от участниците в обучението в рамките на три месеца.
-    Третата част е конкурсът за най-добър бизнес план, в който независимо жури определя трима победители.

Наградният фонд за програмата през 2013-2014 година е в размер на 30 000 лева. Победителят ще получи 12 000 лева, а гражданските организации, класирани на второ и трето място - съответно по 9 000 лева за осъществяване на бизнес идеите си.

От общо 24 организации, участвали в програмата през 2013 година, 20 разработиха бизнес планове и се включиха в надпреварата. От тях трябваше да бъдат избрани 7 финалиста, но поради големия брой стойностни и добре аргументирани идеи, комисията по първоначалния подбор определи 8 финалиста. Те ще получат възможността да представят своите планове през деня на 20 февруари пред жури, съставено от представители на Фондация „Америка за България", УниКредит Булбанк АД, Средногорие Мед Индустриален Клъстър, Мусала Софт АД, Микрофонд АД, вестник „Капитал“, Yatoto.com.

Осемте номинирани организации и техните бизнес идеи са:

1.    Фондация Animal Rescue (София) - Хотел за кучета и котки;
2.    Сдружение Прегърни ме (София) – Арт-ателиета с участието на доказани и популярни творци на изкуството, в които наред с деца и младежи от институции, срещу заплащане да бъдат включени и деца на платежоспособни родители;
3.    Фондация „Сийдър” (София) - Електронен магазин за продажба на стоки за дома и за подарък, ръчно направени от хора в неравностойно положение;
4.    Фондация ЕКИП (София) - Агенция за грижи по домовете, която предлага комплекс от гъвкави услуги в домашни условия за възрастни хора в Бургас;
5.    Сдружение Трансформатори (София) – Веловръз / VELOVRZ - удобни и интересни решения за велопаркиране в частни имоти и обществени пространства;
6.    Сдружение Закрила, Обич и Вяра (Търговище) - Целогодишна оранжерия за производство на екологично чисти зеленчуци, която да ангажира хора в неравностойно положение;
7.    НЧ ”Съгласие 1905” (Българово) - Социално предприятие за плетиво, насочено към жени, членове на читалището, които имат социални и здравословни проблеми.
8.    Сдружение „Три Шест Пет” (София) - „Академия 365” - екскурзоводска школа, предоставяща курсове за правоспособност на екскурзоводи.

Powered by Web Agency

Организатор

Организатор:
Фондация Български център за нестопанско право   -   Website
Държава:
БГ

Описание


Мисията на Български център за нестопанско право (БЦНП) е да оказва подкрепа при изработване и прилагане на закони и политики с цел развитие на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление в България. БЦНП вярва, че развитието на правната рамка на нестопанските организации е основен механизъм за създаване на независимо и проспериращо гражданско общество.

БЦНП подкрепя граждански организации и хора, които искат да са активни и да работят за своите каузи.

  • Ние работим законодателството и средата в България да са подкрепящи, а не ограничаващи за гражданите и гражданските организации.
  • Ние помагаме на организациите да решават всякакви правни и други проблеми, с които се сблъскват.
  • Ние подкрепяме гражданските организации чрез:
    • обучения за това как да защитават интересите си пред държавата, как да намират средства за финансиране на идеите си, как да набират подкрепа и др.
    • достъп до информация и добри практики чрез Информационния портал за неправителствените организации в България (www.ngobg.info), нашия уебсайт www.bcnl.org и нашите публикации.
  • Подкрепяме гражданската инициатива чрез анализи и изследвания, изработване на препоръки и застъпнически кампании за подобряване на средата за гражданското общество в България.

 

Powered by Web Agency

CSR Видео

Най-четени статии

За Теб

Стипендиантската програма на Фондация „Еврика“ се провежда за четиринадесета поредна година

За четиринадесета поредна година Фондация „ЕВРИКА" ще определи студенти, които ще получават  именни стипендии в размер на 2 000 лв. годишно  в  десет области:

Конкурси за теб | Фондация "Еврика"

Прочети..

Стани експерт „Връзки с обществеността“ във фондация Сийдър

Експерт „Връзки с обществеността“ (по заместване)   Фондация „Сийдър“ обявява свободно работно място по заместване за длъжността Експерт „Връзки с обществеността“ в централния си офис в гр. София. Търсим...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Присъедини се към екипа на Фондация „Сийдър“

Фондация „Сийдър“ обявява свободно постоянно работно място за длъжността Директор „Развитие“ в централния си офис в гр. София. Търсим енергичен, инициативен и отговорен човек, който:   Планира и управлява процеса...

Конкурси за теб | CSR News

Прочети..

Събития и Обучения

NOEVENTS