59% от собствениците на малък и среден бизнес се интересуват от екологични и социални практики ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Избрано
Събота, 10 Май 2014 14:17, CSR News


Собствениците смятат, че има смисъл да са “зелени” и социални 

Най-често инвестират в служителите си и в екологични инициативи

Малкият и среден бизнес в България се интересува как да бъде отговорен към обществото и околната среда. Най-често компаниите от този сегмент инвестират в развитие на собствените си служители и в екологични инициативи. 57% от малките и средни предприятия смятат, че тези практики имат положително влияние върху финансовите им резултати, a 43% изтъкват като основни пречки да са по-отговорни липсата на изисквания от страна на държавата както и липсата на подготвени кадри по темата. Това сочи изследване по повод националната конференция „Стандарти за зелена икономика”, която ще се проведе на 13 май (вторник) в Галерия Мазда.


“Тенденциите са положителни за България и показват висок интерес от страна на малките и средни предприятия към зелената и социална икономика. Отговорният бизнес вече не е запазена територия само на големите компании”, коментира Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която ще изнесе доклад за отговорния бизнес в страната по време на събитието. 

На конференцията ще бъде представена новата европейска политика за зелени обществени поръчки и интегрирано отчитане. Участват български и международни експерти в областта на екологичните стандарти и социалната отговорност. Събитието има за цел да покаже различни гледни точки и подходи към корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие и какъв е бизнес-смисълът от тях. 

Водещ лектор на конференцията ще бъде председателят на международната работната група за прилагане на ISO 26000 – Указания за социална отговорност - Мартин Нойрайтер, който съветва Австрийската експортна агенция, Монголското правителство, Европейската комисия, Rosia Montana Gold Company, Румъния, Стопанската камара на Австрия, Търговска банка - Румъния, Австрийски институт по стандартизация и др. 

Събитието е част от проект, който цели подпомагането на малките и средни предприятия при прехода им към „зелена икономика”. В рамките на проекта e издадено Ръководство за прилагане на ISO 26 000 в малки и средни фирми.


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Новини България

WWF КОЛЕДНА МИСИЯ: 3000

ТЪРСИМ 3000 ДАРИТЕЛИ ЗА ПРИРОДАТА С WWF     ИЗГУБЕНАТА ХАРМОНИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА Мисията на WWF е да се грижим за заобикалящата ни среда и хората да живеят...

Околна среда и Екология | WWF

Прочети..

„Тази Коледа чудесата правите вие“ - различна и интерактивна Коледна кампания

Стартира благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите вие“ на фондация „За Нашите Деца“. Петото издание на инициативата цели да ангажира и вдъхнови служители на големи и малки компании в подкрепа...

Общество | CSR News

Прочети..

IBM подкрепя икономическото развитие, образованието и здравеопазването в България

Мисията на IBM Corporate Service Corps стартира в България за първи път София, 16 октомври 2017 г. – IBM обяви днес началото на първата по рода си IBM Corporate Service...

Общество | CSR News

Прочети..