https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg https://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
IKEA с проект за ранно детско развитие ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 24 Септември 2013 18:32, CSR News

 

На 24.09.2013г. в детско-юношеския отдел на Столична библиотека официално отвори врати обновената стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 5 години. Ремонтът и обзавеждането са осъществени с подкрепата на ИКЕА.

Инициативата е част от проект „Старт в четенето: стая за ранно детско развитие (от 0 до 5 г.)” и в него са взети предвид опита на водещи световни библиотеки и методическото ръководство на Гьоте институт, България. Чрез него за първи път в България ще се приложи немския опит от програмата „Три крайъгълни камъка на четенето”.

„Осигуряването на уютна и безопасна среда за децата, а също и среда, която развива творчеството и стимулира детското въображение, са наши основни приоритети. Вярваме, че с този кът в библиотеката ще предложим на най-малките пространство, където ще се чувстват у дома, за да пристъпят по-смело и да преживеят по-вълнуващо първите си срещи с книгите
”, споделя Тео Муратидис, управител на магазин ИКЕА София.

„Културата на четенето изисква лоби и ангажираност на известни личности и различни обществени и финансови институции. Целта на проекта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и изключителната роля на четенето в него. В своите действия ние, от Столична библиотека, се водим от разбирането за значението на думите и общуването за формирането на детската личност.”, заяви по повод инициативата Спаска Тарандова, Заместник директор на Столична библиотека. В своята дейност библиотеката се води от разбирането за значението на езика за формиране на детската личност, за говора  и общуването, за усвояване на  названията на предмети и символи, за изразяването на чувства и опит при най-малките. ИКЕА изразява своята съпричастност към тези несъмнено важни приоритети и полага усилия за това децата от всички възрасти и националности да живеят и развиват по-добре.

Наскоро Фондацията ИКЕА започна да дарява играчки към комплектите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ с цел да бъдат посрещнати нуждите на някои от най-уязвимите деца по света. Планира се през следващите две години играчките да достигнат до близо 1.2 милиона деца в нужда или живеещи в конфликтни региони.

 

Powered by Web Agency