http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/447778csr_bg_planet.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/772493csr_front_page_sustain.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/338669csr_bg_cosmetic.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/315181csr_bg_invest_in_human_capital_text.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/862241csr_bg_wings_text.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/917951csr_bg_grass_text.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/243610csr_bg_sky_text.jpg http://csr.bg/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/444322csr_bg_ethics_text.jpg
Приключенски мисии търсят нови решения за по-добър живот ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Общество
Сряда, 02 Април 2014 13:09, CSR News


Как инвестицията на лично време в общественозначим проблем може да бъде успешна както за самия теб, така и за цялото общество? Отговор на този въпрос се опитва да даде най-новата платформа на Фабриката за идеи - Предизвикателство за социална промяна. Предизвикателството се обръща към млади хора от цялата страна, готови да попаднат в съвсем неочаквана среда и да получат приключенска мисия за решаването на общественозначим проблем, с който никога досега не са се сблъсквали очи в очи. “Проблеми има. Но не е трудно да намерим техните решения. Само трябва да отворим очи, за да ги видим, и да общуваме повече един с друг.” - споделят организаторите на инициативата.


Точно в полунощ на 11-ти април (петък) в пет български града - София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, стартира първото българско Предизвикателство за социална промяна.

Предизвикателството е най-новият проект на Фабриката за идеи, която среща хора, готови да помогнат в решаването на общественозначим проблем, с хора, които се нуждаят от подобно решение и са готови активно да участват в него. Моделът е в основата на така нареченото социално предприемачество, особено популярно по света през последните години.

Как ще протече първото българско Предизвикателство за социална промяна?

Желаещите да участват се регистрират екипно (екип са най-малко двама души без ограничение в крайния им брой) чрез предварително записване на уеб адрес changeis.bg/challenge.

Всеки екип избира град и една от 7-те теми - (1) граждани и администрация, (2) бедност, (3) корупция, (4) околна и градска среда, (5) младежка заетост, (6) работа с общности, (7) достъп до култура. След като е избрал град и тема (т.е. обществена сфера, в решаването на чиито проблеми би искал да участва), екипът прави кратко описание на мотивацията си за участие и отговаря на няколко въпроса. С това регистрацията приключва.

 

Крайният срок за регистриране е 8-ми април.

На 11-ти април, малко преди полунощ, всеки регистриран екип пристига на посочен адрес, за да получи своята “Мисия за социална промяна”. Тя трябва да бъде изпълнена в следващите три дни. Макар и напълно различни една от друга, всички мисии отговарят на общи критерии - (1) отиди в сърцето на проблема, (2) мисли!, (3) мобилизирай нестандартните си идеи, (4) създай новаторско, реалистично и приложимо решение в рамките на 72 часа, (5) представи своята идея пред публика, готова да помогне с нейната реализация.

Предизвикателството приключва, когато всеки отбор представи своята идея пред жури от обществени, неправителствени и бизнес организации. Журито избира между три и пет проекта, които да участват в Changemaker’s Academy (Академия за социална промяна), която ще се случи през май, юни и септември на различни места в България с лектори от цял свят.

Предизвикателството за социална промяна - оригинална концепция на Фабриката за идеи, ще срещне желаещите да бъдат социални преприемачи с възможността да се превърнат в такива. Организаторите ще посредничат между участниците и потенциалните инвеститори в добрите им идеи - донорски организации и частни компании.

Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Стани новия Герой на ПРОМЯНАТА

Остават три седмици за кандидатстване в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA - ПРОМЯНАТА 2017/2018Всеки, който желае да стане новият Герой на ПРОМЯНАТА може да участва до 18 юли на...

Общество | CSRBG

Прочети..

Вдъхновение и дегустация - официално представяне на HOPe Restaurant

  Представянето на социалното предприятие за интеграция на младежи от домове за деца ще бъде открито от посланика на Великобритания в България г-жа Ема Хопкинс   На 9 февруари 2017г....

Човешки капитал и условия на труд | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..

Стартира коледната кампания на фондация „За Нашите Деца“ - Тази Коледа чудесата правите Вие

Фондация „За Нашите Деца“ стартира четвъртото издание на коледната си кампания „Тази Коледа чудесата правите Вие“. Кампанията не е поредната благотворителна инициатива покрай празниците. Целта е тя да ангажира...

Общество | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..