59% от собствениците на малък и среден бизнес се интересуват от екологични и социални практики ПДФ Печат Е-мейл
Новини - Избрано
Събота, 10 Май 2014 14:17, CSR News


Собствениците смятат, че има смисъл да са “зелени” и социални 

Най-често инвестират в служителите си и в екологични инициативи

Малкият и среден бизнес в България се интересува как да бъде отговорен към обществото и околната среда. Най-често компаниите от този сегмент инвестират в развитие на собствените си служители и в екологични инициативи. 57% от малките и средни предприятия смятат, че тези практики имат положително влияние върху финансовите им резултати, a 43% изтъкват като основни пречки да са по-отговорни липсата на изисквания от страна на държавата както и липсата на подготвени кадри по темата. Това сочи изследване по повод националната конференция „Стандарти за зелена икономика”, която ще се проведе на 13 май (вторник) в Галерия Мазда.


“Тенденциите са положителни за България и показват висок интерес от страна на малките и средни предприятия към зелената и социална икономика. Отговорният бизнес вече не е запазена територия само на големите компании”, коментира Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която ще изнесе доклад за отговорния бизнес в страната по време на събитието. 

На конференцията ще бъде представена новата европейска политика за зелени обществени поръчки и интегрирано отчитане. Участват български и международни експерти в областта на екологичните стандарти и социалната отговорност. Събитието има за цел да покаже различни гледни точки и подходи към корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие и какъв е бизнес-смисълът от тях. 

Водещ лектор на конференцията ще бъде председателят на международната работната група за прилагане на ISO 26000 – Указания за социална отговорност - Мартин Нойрайтер, който съветва Австрийската експортна агенция, Монголското правителство, Европейската комисия, Rosia Montana Gold Company, Румъния, Стопанската камара на Австрия, Търговска банка - Румъния, Австрийски институт по стандартизация и др. 

Събитието е част от проект, който цели подпомагането на малките и средни предприятия при прехода им към „зелена икономика”. В рамките на проекта e издадено Ръководство за прилагане на ISO 26 000 в малки и средни фирми.


Powered by Web Agency

 

CSR Видео

Най-четени статии

Новини България

Стани новия Герой на ПРОМЯНАТА

Остават три седмици за кандидатстване в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA - ПРОМЯНАТА 2017/2018Всеки, който желае да стане новият Герой на ПРОМЯНАТА може да участва до 18 юли на...

Общество | CSRBG

Прочети..

Вдъхновение и дегустация - официално представяне на HOPe Restaurant

  Представянето на социалното предприятие за интеграция на младежи от домове за деца ще бъде открито от посланика на Великобритания в България г-жа Ема Хопкинс   На 9 февруари 2017г....

Човешки капитал и условия на труд | Фондация за социална промяна и включване

Прочети..

Стартира коледната кампания на фондация „За Нашите Деца“ - Тази Коледа чудесата правите Вие

Фондация „За Нашите Деца“ стартира четвъртото издание на коледната си кампания „Тази Коледа чудесата правите Вие“. Кампанията не е поредната благотворителна инициатива покрай празниците. Целта е тя да ангажира...

Общество | Фондация "За Нашите Деца"

Прочети..